Students at Risk -hankkeen tarkoituksena on luoda apurahajärjestelmä ja tukiverkosto ulkomaalaisille ihmisoikeuspuolustajina toimiville korkeakouluopiskelijoille opintoalaan tai kansallisuuteen katsomatta. Mahdollistamalla ihmisoikeuksien puolesta toimivien opiskelijoiden opintojen turvallisen jatkamisen ja loppuunsaattamisen, Students at Risk -ohjelma edistää heidän mahdollisuuksiaan toimia positiivisena muutosvoimana omassa yhteiskunnassaan ihmisoikeuksien, demokratian ja akateemisen vapauden puolesta.
Euroopassa on käynnissä sota ja suurin pakolaiskriisi toisen maailmansodan jälkeen. Suomen korkeakoulujen toteuttamat mahdollisuudet ukrainalaisille opiskella ilmaiseksi erillisopinto-oikeudella ja avoimen opinnoissa ovat olleet tervetulleita, mutta samalla nykyiset ratkaisut ovat luonteeltaan tilapäisiä ja koskevat vain yhdestä kriisistä kärsivää ryhmää. Viime vuosien tilanteet Afganistanissa ja Valko-Venäjällä sekä viimeisenä Iranissa ja Bangladeshissa ovat osoittaneet tarpeen pysyville mekanismeille väkivallan ja poliittisen vainon kohteena olevien nuorten suojelua varten. Erityisen tärkeää on, että tällaiset suojelukeinot olisivat yhdenvertaisia kaikille korkeakouluopiskelijoille kansalaisuudesta riippumatta.
Students at Risk -apuraha
Vuonna 2024 järjestelmä on käytössä Norjassa ja Saksassa. Lisäksi eripuolilla Eurooppaa työskennellään omien järjestelmien perustamiseksi. Käynnistämällä oman kansallisen järjestelmän, Suomella on mahdollisuus olla eurooppalainen suunnannäyttäjä.
Hankkeen motivaattorina on solidaarisuus ihmisoikeuksien puolesta taistelevia korkeakouluopiskelijoita kohtaan. Opiskelijat ovat tieteen kivijalka ja tulevaisuus. Rajoittamalla opiskelijoiden mahdollisuuksia opiskeluun, tukahdutetaan myös vapaa tiede ja tutkimus. Korkeakoulutuksen rooli yhteiskuntakritiikin ja kriittisen ajattelun lähteenä on viime vuosina johtanutkin erityisesti opiskelija-aktivisteihin kohdistuneiden hyökkäysten merkittävään kasvuun. Suomalaisen opiskelijaliikkeen perinteet humanitäärisessä toiminnassa ja kehitysyhteistyössä ulottuvat vuosikymmenten taakse, ja katsomme velvollisuudeksemme vaikuttaa Suomen ihmisoikeuspolitiikan kehitykseen Students at Risk -ohjelman kautta.